Održan 1. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”

susret_hrv_3_20111205_1678915845U podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima u subotu 5. prosinca 2009. održan je 1. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”. Tom su prigodom dodijeljene nagrade najuspješnijim autorima u žanrovima poezije, kratke priče, monodrame, putopisa i eseja, neki su radovi javno izvedeni, a predstavljen i zbornik „K Bogu, koji razveseljuje” sa širim izborim radova.

Nagrade

Prvu nagradu za poeziju osvojio je Tomislav Marijan Bilosnić za pjesmu „Kuća fra Mate Perića”, drugu nagradu Ana Krnjus za pjesmu „Molitva”, a treću Davor Šalat za pjesmu u prozi „Vježbanje budućnosti”. U žanru kratke priče prva je nagrada pripala Petru Babiću za priču „Ispovjedaonica”, druga nagrada Slavici Sarkotić za priču „Grijeh s plavim očima”, a treća Slavku Vranjkoviću za priču „Župnik”. Daniel Načinović dobio je prvu i jedinu nagradu u žanru monodrame za rad „K Bogu, koji razveseljuje moju mladost”. Prvonagrađena u žanru putopisa bila je Ladislava Blaži za putopis „Kak sme v Lobor na preščenje hodili”, drugonagrađeni je Tomislav Šovagović za putopis „Na putu križa (od Zagreba do Križevaca)”, dok je trećenagrađeni Đuro Vidmarović za putopis „Kršćani na drugi način”. Za esej je prva nagrada uručena Stjepanu Tomiću za rad „Svećenik jučer – danas – sutra i zauvijek!”, druga je pripala Mirku Ivanjeku za rad „O svrsi povijesti u raspoviješćenom svijetu”, a treća Božidaru Brezinščku Bagoli za rad „Sam svoj dokaz”.

susret_hrv_2_20111205_1736507033

Natječaj

Na natječaj, koji je bio otvoren od 2. lipnja do 20. kolovoza javilo se 73 autora iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine sa 196 radova (144 pjesme, 30 kratkih priča, 3 monodrame, 8 putopisa, 11 eseja). Ocjenjivačko povjerenstvo u kojem su bili: dr. sc. Vladimir Lončarević kao predsjednik te mr. sc. Božidar Petrač i svećenik Drago Bosnar, za javnu je izvedbu izabralo 16 radova, a za objavu u zborniku „K Bogu, koji razveseljuje” 33 rada. Pokrovitelji novčanih nagrada u iznosu od 3 tisuće kuna za prvonagrađenog, 2 tisuće kuna za drugonagrađenog i s 1 tisućom kuna za trećenagrađenog bili su: Sakralna galerija hrvatskih umjetnika „Laudato”, Glas Koncila, Teovizija i križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.

Primanje u vijećnici i misno slavlje

Susret je započeo primanjem autora i sudionika s predstavljanjem zbornika u Velikoj vijećnici križevačkoga Gradskog poglavarstva gdje su okupljene pozdravili križevački gradonačelnik Branko Hrg, župnik križevačke župe sv. Ane Krešimir Žinić te uime stručnoga ocjenjivačkog suda dr. Vladimir Lončarević.  Uslijedila je spomen-misa za križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića kojem je toga dana bila 91. obljetnica rođenja. Misu je, u koncelebraciji sa šest svećenika te uz pjesmu Zbora mladih križevačkih župa, predvodio župnik iz Oroslavja Dragutin Bosnar.

Svečanost susreta

Sam književni susret održan je nakon mise u prepunoj podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma na kojem su izabrane radove u dojmljivoj atmosferi interpretirati dramski umjetnici: Anja Šovagović-Despot i Dubravko Sidor, nastupio je i bogoslov Ivan Šturlić te Vokalni sastav „Allegro”. Kroz program je vodila Tanja Baran. Na kraju Susreta okupljanima se obratio te uime Društva hrvatskih književnika Susretu dao podršku potpredsjednik Društva mr. Božidar Petrač. Sa željom da postane tradicionalan, 1. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva u zajedništvu su, pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, organizirali: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina i Grad Križevci.

susret_hrv_1_20111205_1549021719

PRILOZI
Plakat
Pozivnica
Program

Odgovori