Najava 2. Književnog „Kranjčića”

Radio_MarijamU redovitoj mjesečnoj emisiji Radija Marija „Poticaji Stjepana Kranjčića” predstavljen je 2. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” koji će biti održan u Križevcima dan uoči 92. obljetnice Kranjčićeva rođenja u subotu 4. prosinca.

U emisiji su gostovali: uživo župnik križevačke župe sv. Ane Krešimir Žinić te telefonom koordinatorica Susreta profesorica Suzana Knežević. Rečeno je da se na natječaj Susreta, koji je bio otvoren od 1. lipnja do 1. rujna 2010., odazvalo 64 autora iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine te da su oni u žanru poezije, kratke priče, monodrame, putopisa i eseja na prosudbu poslali 171 rad (118 pjesama, 33 kratke priče, 5 monodrama, 6 putopisa i 9 eseja). Tročlani prosudbeni sud: dr. sc. Vladimir Lončarević (predsjednik), mr. sc. Božidar Petrač i vlč. Dragutin Bosnar za objavu u zborniku radova „Na putu do Neba” izabrao je 33 rada, od kojih će 13 biti nagrađeno, a 11 javno izvedeno na Susretu 4. prosinca.

U emisiji se moglo čuti da će Susret započeti okupljanjem autora i sudionika u Velikoj vijećnici Grad Križevaca gdje će pristigle pozdraviti križevački gradonačelnik Branko Hrg, a zbornik „Na putu do Neba” predstavit će dr. Lončarević. Nakon toga će, rečeno je, u župnoj crkvi sv. Ane uslijediti misno slavlje za župnika Kranjčića koje će predvoditi generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije Stjepan Ptiček. Odabrane radove na javnoj izvedbi nakon mise u podrumskoj će dvorani Hrvatskoga doma čitati glumci Renata Sabljak i Adam Končić koji će nastupiti i u glazbenom dijelu Susreta, kao i Vokalni sastav „Allegro”. Voditeljica Susreta bit će Tanja Baran. Organizatoru Susreta Udruzi za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić” u pokroviteljskom dijelu pomogle su križevačke župe: sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, a svoj doprinos dali su i Grad Križevci te Koprivničko-križevačka županija. Pokrovitelji nagrada su: Glas Koncila, Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, Grad Križevci te križevačke župe. Nakon svih iznesenih podataka i poziva slušateljima da se priključe Susretu duhovne književnosti na nacionalnoj razini u Križevcima, na kraju emisije izmoljena je molitva za otvorenje procesa za proglašenje blaženim Stjepana Kranjčića.

Odgovori