8. „Književni Kranjčić” u subotu 3. prosinca 2016. u Križevcima

logo-8-knjizevni-kranjcicU Križevcima će u subotu 3. prosinca 2016. biti održana završna svečanost 8. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”.

Susret će započeti u 17.15 sati okupljanjem autora i sudionika u Maloj dvorani Hrvatskoga doma. Tamo će uz pozdrave domaćina stručni ocjenjivački sud u kojem su bili dr. sc. Vladimir Lončarević, mr. sc. Božidar Petrač i vlč. Drago Bosnar okupljenima predstaviti zbornik najuspjelijih radova s provedenoga natječaja „Darežljivo srce”.

Zatim će u 18.00 sati u župnoj crkvi sv. Ane biti služeno misno slavlje koje će uz 98. godišnjicu rođenja župnika Stjepana Kranjčića po kojemu Susret i nosi ime, predvoditi dominikanac dr. Anto Gavrić.

Sâm 8. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” započet će u 19.00 sati u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma. U toj će prigodi autori najboljih radova, prema ocjeni stručnoga ocjenjivačkog suda, biti nagrađeni, dok će odabrani radovi biti javno izvedeni u interpretaciji dramskih umjetnika Mladene Gavran i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu programa nastupit će Vokalni sastav „Allegro”, a scenaristica i voditeljica Susreta je Tanja Baran.

Organizator književnoga susreta je Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, a pokrovitelji su križevačke župe: sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Pokrovitelji novčanih nagrada su: Hrvatska kapucinska provincija, „Glas Koncila” koji je i nakladnik zbornika, „Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskog”, Hrvatska karmelska provincija i Hrvatska dominikanska provincija. Književni susret održava se uz potporu Grada Križevaca, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Turističke zajednice Križevci, Radnika d. d., KTC-a d. d. i Zadruge Žumbar.

 

Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je književni susret za duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Hrvatskoj. Nakon raspisanoga natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2016., stručni ocjenjivački sud (Lončarević, Petrač, Bosnar) sve je radove, bez znanja o autorstvu, pročitao i odredio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku. Na natječaj se javilo 129 autora sa 192 rada (sa 106 pjesama, 44 kratke priče, 15 putopisa, 15 eseja i 12 monodrama). Većina autora koji su se javili na natječaj živi u Hrvatskoj, a nekoliko njih živi izvan Hrvatske, u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Italiji, Austriji i Njemačkoj. Stručni je ocjenjivački sud odlučio da će u zborniku „Darežljivo srce” biti objavljeno 30 radova, i to: 14 pjesama, 4 kratke priče, 4 putopisa, 4 eseja i 4 monodrame, dok će 15 radova (po tri u svakom žanru) biti nagrađeno.

Pozivnica
Plakat