NAJAVA: 13. „Književni Kranjčić” u subotu 4. Prosinca u Križevcima

U Križevcima će u subotu 4. prosinca 2021. biti održana završna svečanost 13. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”.

Susret će započeti u 17.15 sati okupljanjem autora i sudionika u župnom kompleksu sv. Ane u središtu grada. Tamo će uz pozdrave domaćina stručni ocjenjivački sud u kojem su bili izv. prof. dr. sc. Vladimir Lončarević, prof. dr. Sanja Nikčević i vlč. Anđelko Katanec okupljenima predstaviti zbornik najuspjelijih radova pristiglih na natječaj „Zora nebom zarudjela”.

Zatim će u 18.00 sati u župnoj crkvi sv. Ane biti služeno misno slavlje koje će uz 103. obljetnicu rođenja župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića po kojemu Susret i nosi ime, predvoditi provincijal Hrvatske karmelske provincije o. Dario Tokić.

Sâm 13. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” započet će nakon mise u župnoj crkvi sv. Ane u 19.00 sati. U toj će prigodi autori najboljih radova, prema ocjeni stručnoga ocjenjivačkog suda, biti nagrađeni, dok će odabrani radovi biti javno izvedeni u interpretaciji dramskih umjetnika Helene Buljan i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu programa nastupit će kantautor popularne duhovne glazbe Matija Antolić s prijateljima.

13. „Književni Kranjčić” bit će održan uz poštivanje aktualnih epidemioloških mjera.

Organizator je književnoga natječaja i susreta Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, a pokrovitelji su Grad Križevci, Župa sv. Ane te Župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina iz Križevaca. Pokrovitelji novčanih nagrada nagrađenim autorima jesu: Samostan sv. Leopolda Bogdana Mandića – kapucini Zagreb, Glas Koncila koji je i nakladnik zbornika „Zora nebom zarudjela”, Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskog, Hrvatska karmelska provincija i Nacionalno svetište sv. Josipa Karlovac. Književni susret održava se uz potporu Radnika d. d. i KTC-a d. d.

Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je književni susret za duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Hrvatskoj. Nakon raspisanoga natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2021., stručni ocjenjivački sud sva je djela, bez znanja o autorstvu, pročitao i odlučio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku. Na natječaj za 13. „Književni Kranjčić“ javilo se 88 autora iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine, i to sa 130 radova (74 pjesme, 24 kratke priče, 8 putopisa, 12 eseja i 11 monodrama). Stručni je ocjenjivački sud odlučio da će u zborniku „Zora nebom zarudjela” biti objavljeno 36 radova (18 pjesama, 6 kratkih priča, 5 putopisa, 4 eseja i 3 monodrame), dok će 15 radova biti nagrađeno.

PROGRAM