15. „Književni Kranjčić” 2023. u subotu 2. prosinca u Križevcima

U Križevcima će u subotu 2. prosinca 2023. biti održana završna svečanost 15. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“.

Susret će započeti u 17.15 sati okupljanjem autora i sudionika u župnom kompleksu sv. Ane u središtu grada. Tamo će uz pozdrave domaćina stručni ocjenjivački sud u kojem su bili prof. dr. sc. Vladimir Lončarević, prof. dr. Sanja Nikčević i vlč. Anđelko Katanec okupljenima predstaviti zbornik najuspjelijih radova pristiglih na natječaj „Pred svjetionikom duša“.

Zatim će u 18.00 sati u župnoj crkvi sv. Ane biti služeno misno slavlje koje će uz 105. obljetnicu rođenja župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića po kojemu Susret i nosi ime, predvoditi isusovac dr. sc. o Mikolaj Martinjak.

Sâm 15. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ započet će nakon mise u velikoj dvorani Hrvatskoga doma u 19.00 sati. U toj će prigodi autori najboljih radova, prema ocjeni stručnoga ocjenjivačkog suda, biti nagrađeni, dok će odabrani tekstovi biti javno izvedeni u interpretaciji dramskih umjetnika Helene Buljan i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu programa nastupit će Trio „Hrid“.

Organizator je književnoga natječaja i susreta Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Križevci, Župa sv. Ane te Župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina iz Križevaca te Zaklada Rhema. Pokrovitelji novčanih nagrada nagrađenim autorima jesu: Hrvatska kapucinska provincija, Glas Koncila koji je i nakladnik zbornika „Pred svjetionikom duša“, Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskog, Hrvatska karmelska provincija i Nacionalno svetište sv. Josipa Karlovac. Književni susret održava se uz potporu Radnika d. d., KTC-a d. d. i Pučkog otvorenog učilišta Križevci.

Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ jedini je književni susret za književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Republici Hrvatskoj. Nakon raspisanoga natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2023., stručni ocjenjivački sud sva je djela, bez znanja o autorstvu, pročitao i odlučio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku. Na natječaj za 15. „Književni Kranjčić“ javilo se 128 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije, Italije, Srbije i Norveške, i to sa 188 radova (101 pjesma, 39 kratkih priča, 20 putopisa, 16 eseja i 12 monodrama). Stručni je ocjenjivački sud odlučio da će u zborniku „Pred svjetionikom duša“ biti objavljeno 37 radova (15 pjesama, 7 kratkih priča, 6 putopisa, 5 eseja i 4 monodrame), dok će 15 radova biti nagrađeno.