Održana završna svečanost 15. „Književnog Kranjčića” u Križevcima

U velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima u subotu 2. prosinca 2023. održana je završna svečanost 15. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ na kojoj su, nakon što je prethodno proveden natječaj, dodijeljene nagrade, više je književnih radova javno izvedeno te je predstavljen zbornik najuspjelijih radova „Pred svjetionikom duša“. Riječ je o jedinom nacionalnom književnom natječaju i susretu za književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami.

U žanru poezije prva je nagrada dodijeljena Tiboru Martanu iz Novoga Marofa za pjesmu „Očem biti kak Ti, Franciska“, druga nagrada Petru Elezu iz Vukovara za pjesmu „Poželim poći nutrinom“, a treća nagrada Zdenki Brlek iz Zagreba za pjesmu „Kap kiše“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska kapucinska provincija, a nagrade je uručio fra Goran Rukavina.

U žanru kratke priče prva je nagrada pripala Snježani Novotny iz Turčina za priču „Vrijeme posjeta“, druga nagrada Nataliji Bajer iz Lukača za priču „Ledina“, a treća nagrada Jurici Benzonu iz Vranjica za priču „Tri dara za Nikolinu“. Pokrovitelj te nagrade bio je „Glas Koncila“ koji je i nakladnik zbornika, a nagrade je dodijelio glavni urednik Maloga koncila Vojmil Žic.

U žanru putopisa prva je nagrada uručena Miri Šincek iz Varaždina za putopis „Valpovačkim krajem lipe mirišu“, druga nagrada dodijeljena je Nataliji Bajer iz Lukača za putopis „Vjenčanje na štajerski način“, a treća nagrada Zdenki Maltar iz Novog Marofa za putopis „Carski otok i njegove crkvice“. Nagrade je u ime pokrovitelja „Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga“ i franjevaca konventualaca uručio fra Mateo Vujčić.

U žanru eseja prva je nagrada pripala Ružici Martinović-Vlahović iz Slavonskog Broda za esej „Posude nade“, druga nagrada dodijeljena je Alojzu Pavloviću iz Zadra za esej „Je li svijest Bog?“, a treća nagrada Vojmilu Žicu iz Zagreba za esej „’Cruciverbologija’ kao učenje upornosti“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska karmelska provincija, a nagrade je dodijelio dr. sc. o. Ivan Pleše.

U žanru monodrame prva je nagrada pripala Slavici Sarkotić iz Lekenika za rad „Bazgina kuća“, druga nagrada Renati Dobrić iz Kaštel Sućurca za monodramu „U Boga se uzdan“, a treća Ireni Ivetić iz Požege za rad „Večer s mirisom londonerica“. Pokrovitelj te nagrade bilo je Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, a nagrade je dodijelio rektor svetišta mons. Antun Sente ml.

Predstavnici pokrovitelja dodijelili su 200 eura prvonagrađenom autoru, 130 eura drugonagrađenom i 70 eura trećenagrađenom autoru te po više svojih književnih izdanja. Nagrađeni su autori u svoje domove ponijeli i izdanja organizatora natječaja i književnoga susreta Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, Grada Križevaca te križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Književni susret održan je i uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Rhema, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Radnika d. d. i KTC-a d. d.

Sama svečanost započela je u popodnevnim satima primanjem autora i sudionika u župnom kompleksu sv. Ane. Okupljene je uime domaćina pozdravila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ doc. dr. sc. Tanja Baran, a predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda prof. dr. sc. Vladimir Lončarević govorio je o vrsnoći radova prispjelih na natječaj koji je bio posvećen ustrajnosti te predstavio zbornik izabranih književnih radova „Pred svjetionikom duša“. Uslijedilo je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ane koje je, uz koncelebraciju više svećenika te uz pjevanje lazbene skupine „Hrid“, tri dana uoči 105. obljetnice rođenja dr. Stjepana Kranjčića po kojemu Susret nosi ime, predvodio isusovac dr. sc. Mikolaj Martinjak, profesor na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu. Nakon mise održan je književni susret na kojem su dodijeljene nagrade, a više je radova javno izvedeno u interpretaciji dramskih umjetnika Helene Buljan i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu programa nastupili su Matija Antolić i Dora Bunić, a kroz svečanost je u ime domaćina vodila predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran.

Nakon natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2023., stručni ocjenjivački sud u kojem su bili prof. dr. sc. Vladimir Lončarević, prof. dr. sc. Sanja Nikčević i Anđelko Katanec sve je radove, bez znanja o identitetu autora, pročitao i odlučio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku. Na natječaj se javilo 128 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Austrije, Italije i Norveške s ukupno 188 književnih radova (101 pjesma, 39 kratkih priča, 20 putopisa, 16 eseja i 12 monodrama). Od pristiglih radova, 37 je radova (15 pjesama, 7 kratkih priča, 6 putopisa, 5 eseja i 4 monodrame) objavljeno u književnom zborniku „Pred svjetionikom duša“, a 15 je radova nagrađeno.