Održan 3. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”

3_susret_kranji_5_20111221_1034240382U križevačkom Hrvatskom domu u subotu 3. prosinca 2011. održana je završna svečanost 3. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”. Riječ je o jedinom književnom susretu u Hrvatskoj za duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima: poeziji, kratkoj priči, monodrami, putopisu i eseju.

Poezija

U žanru poezije prva je nagrada dodijeljena Sanji Knežević iz Zadra za pjesmu „Prvi susret”, druga nagrada Idi Marković iz Vodnjana za pjesmu „Marija”, a treća nagrada Danici Bartulović iz Podstrane za pjesmu „Duhovno bilo”. Pokrovitelj te nagrade bila je Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato”, a nagrade je dodijelila stručna suradnica galerije Bruna Bach.

Kratka priča

U žanru kratke priče prva je nagrada pripala Ružici Martinović-Vlahović iz Slavonskoga Broda za priču „Sunce iza oraha”, druga nagrada Zdenki Maltar iz Novog Marofa za priču „Nebo iznad sela Sveti Josip”, a treća nagrada Damiru D. Ocvirku iz Pule za priču „Bankar Oktavijan i njegov toranj”. Pokrovitelj te nagrade bio je „Glas Koncila”, a nagrade je dodijelio v. d. direktora Stjepan Pogačić.

Monodrama

U žanru monodrame prvu je nagradu primio Mirko Ivanjek iz Prigorja Brdovečkog za monodramu „Vlasnik praznine”, drugu nagradu Renata Dobrić iz Kaštel Sućurca za monodramu „I posli krupe Bog mi je pomoga! Ili Obitelj je svetinja!”, a treću nagradu primila je Božica Brkan iz Zagreba za monodramu „Strela boža vu te pukla”. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska dominikanska provincija, a nagradu je uručio provincijal Anto Gavrić.

Putopis

U žanru putopisa prva je nagrada dodijeljena Sonji Tomić iz Zagreba za putopis „Od Zaljeva svetaca k Dolini kardinala”, a druga nagrada dodijeljena je Katici Rajić-Popijač iz Koprivnice za monodramu „Put u Cvetlin – s hodočašća na Petrovo”. Treća nagrada nije dodijeljena. Pokrovitelj te nagrade bilo je Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, a nagrade je uručio direktor Radija Marija Bistrica Zvonko Franc.

Esej

U žanru eseja prva je nagrada pripala Stjepanu Tomiću iz Zagreba za esej „Život između zakona i Zakona”, druga nagrada Božidaru Brezinščaku Bagoli iz Huma na Sutli za esej „Slažem se i supotpisujem”, a treća nagrada Josipu Sanku Rabaru iz Zagreba za esej „Zlo iz neznanja”. Pokrovitelj te nagrade bila je „Kršćanska sadašnjost”, a nagrade je dodijelio direktor Robert Šreter.

Predstavnici pokrovitelja dodijelili su 1500 kuna prvonagrađenom autoru, 1000 kuna drugonagrađenom i 500 kuna trećenagrađenom autoru te po jedno svoje književno izdanje. Nagrađeni su autori u svoje domove ponijeli i izdanja organizatora natječaja i književnoga susreta Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, pokrovitelja: križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Grada Križevaca i Turističke zajednice Križevci. Književni susret održao se i uz potporu Ministarstva turizma RH, Hrvatske elektroprivrede, KTC-a Križevci i Koprivničko-križevačke županije.

Primanje u vijećnici

Sama svečanost započela je u popodnevnim satima primanjem autora i sudionika u križevačkoj Gradskoj vijećnici. Okupljene je pozdravio domaćin križevački gradonačelnik Branko Hrg, a predsjednik stručnoga ocjenjivačkog suda dr. sc. Vladimir Lončarević govorio je o radovima prispjelima na natječaj te je predstavio zbornih izabranih radova „Nebeska bonaca”.

Misno slavlje

Uslijedilo je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ane koje je prevodio generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije Stjepan Ptiček. Misno je slavlje bilo vezano i uz 93. godišnjicu rođenja križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića po kojemu književni natječaj i susret nose ime.

Svečanost susreta

Nakon toga je održan književni susret na kojem su dodijeljene nagrade, a više je radova i javno izvedeno u interpretaciji dramskih umjetnika Helene Buljan i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu programa nastupio je Vokalni ansambl „Dobri Pastir” iz zagrebačkoga Brestja. Voditeljica i scenaristica bila je Tanja Baran, a izvršni producenti križevački župnici Stjepan Soviček i Dražen Hladuvka. Uime ministra kulture Jasena Mesića književnom je susretu nazočio izaslanik Srećko Šestan.

Natječaj

Nakon natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2011., stručni ocjenjivački sud: dr. sc. Vladimir Lončarević, mr. sc. Božidar Petrač i Drago Bosnar sve je radove, bez znanja o autorstvu, pročitao i odredio koji će radovi nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku. Na natječaj se javilo 145 autora iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine s ukupno 373 rada (241 pjesma, 99 kratkih priča, 8 monodrama, 8 putopisa, 13 eseja i 4 rada koja ne pripadaju žanrovima zadanima natječajem). Od pristiglih radova, 33 su rada odabrana za objavu u zborniku, a 14 je radova nagrađeno i javno izvedeno.

PRILOZI
Plakat
Pozivnica
Program

 

Odgovori