Održan 2. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”

susret_sk2010_10_20111205_1996750462U Križevcima je u subotu 4. prosinca 2010. održan 2. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” za žanrove: poezija, kratke priča, monodrama, putopis i esej. U toj su prigodi dodijeljene nagrade autorima najuspjelijih radova, neki su radovi i javno izvedeni, a predstavljen je i zbornik sa širim izborom radova „Na putu do Neba”.

Poezija

Prva nagrada za poeziju dodijeljena je Božidaru Brezinščaku Bagoli za pjesmu „Podmilačje”, druga nagrada Ani Krnjus za pjesmu „Hodočašće sv. Luciji”, a treća nagrada Slavku Vranjkoviću za pjesmu „Na putu do Neba”. Novčane nagrade uime Grada Križevaca autorima je uručio križevački gradonačelnik Branko Hrg.

Kratka priča

U žanru kratke priče prva nagrada pripala je Mirku Ivanjeku za priču „Čardak ni na nebu ni na zemlji”, druga nagrada Stjepanu Svedroviću za „Mozaik blaženog Alojzija”, a treća nagrada Petru Babiću za priču „Ja, Marko Krizin, Hrvat iz zagrebačke dijeceze…” Novčane nagrade uime pokrovitelja te nagrade Glasa Koncila uručio je glavni urednik Ivan Miklenić.

Monodrama

U žanru monodrame dodijeljena je samo prva nagrada, i to Tomislavu Šovagoviću za monodramu „Dnevnik zaljubljenog u vjeru“. Njemu je nagradu uime križevačke župe sv. Ane uručio župnik Krešimir Žinić.

Putopis

Prva nagrada za putopis pripala je Veri Grgac za putopis „Naša bistrička hodočašća”, druga nagrada Stjepanu Tomiću za „Od Djevice do Trojice”, a treća nagrada Zdenki Maltar za putopis „Tragovima križonoše bl. Alojzija Stepinca”. Nagrađenima je novčane nagrade uime Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke uručio direktora Radija Marija Bistrica Zvonko Franc.

Esej

U žanru eseja prva je nagrada dodijeljena Josipu Sanku Rabaru za esej „Vjera i mistika”, druga nagrada Davoru Šalatu za esej „Odsutnost i prisutnost”, a treća nagrada Tomislavu Šovagoviću za esej „Benediktinke neugasloga sjaja”. Njima je novčane nagrade uime križevačke župe BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina dodijelio župnik Ivan Novak.

Svi su nagrađeni autori dobili i dodatni dar, izdanja organizatora natječaja i susreta Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” te vrijedna izdanja Kršćanske sadašnjosti.

Obrazloženja nagrada uime stručnog ocjenjivačkog suda pročitao je predsjednik dr. sc. Vladimir Lončarević koji je s mr. sc. Božidarom Petračem i vlč. Dragutinom Bosnarom pročitao 171 rad (118 pjesama, 33 kratke priče, 5 monodrama, 6 putopisa i 9 eseja) koje je na natječaj, koji je bio otvoren od 1. lipnja do 1. rujna 2010., poslalo 64 autora iz  svih krajeva Lijepe naše te Bosne i Hercegovine. Odabrane radove na književnom susretu interpretirali su glumci Renata Sabljak i Adam Končić koji su i zapjevali, a u glazbenom je dijelu programa nastupio i VS „Allegro”. Kroz program je vodila Tanja Baran.

Predstavljanje zbornika i misno slavlje

Književnom susretu prethodilo je predstavljanje zbornika „Na putu do Neba” u velikoj vijećnici Grada Križevaca gdje je autore prije stručne recenzije dr. Lončarevića pozdravio domaćin, gradonačelnik Branko Hrg. Nakon toga je mons. Stjepan Ptiček, generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije u župnoj crkvi sv. Ane predvodio spomen misno slavlje za križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića, dan uoči 92. godišnjice Kranjčićeva rođenja po kojemu susret i nosi ime jer je još u bogoslovskoj dobi pisao i objavljivao poeziju, kratke priče i teološke meditacije. Nakon uvodnoga pozdrava domaćina župnika Žinića mons. Ptiček je tijekom mise rekao da treba pustiti Božjoj volji odluku oko službenoga proglašenja dobrotvora i pjesnika Kranjčića blaženim i svetim, a autorima je zaželio daljnja dobra književna nadahnuća inspirirana Božjom riječi. Misno slavlje u kojem je koncelebriralo sedam svećenika glazbeno je obogatio Zbor mladih križevačkih župa.

PRILOZI
Plakat
Pozivnica
Program

 

Odgovori