Javna objava rezultata i predstavljanje zbornika „Biseri u zvijezdama“ 12. „Književnoga Kranjčića“ u subotu 5. prosinca 2020.

U subotu 5. prosinca 2020. bit će objavljeni rezultati natječaja 12. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ („Književnoga Kranjčića“) te će javnosti biti predstavljen zbornik najuspjelijih radova „Biseri u zvijezdama“. Završna se svečanost s dodjelom nagrada autorima najuspjelijih radova u Hrvatskom domu u Križevcima, zbog covid-okolnosti, ne može održati. Misno će slavlje posvećeno župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću, po kojemu Susret nosi ime, uz 102. godišnjicu njegova rođenja, biti služeno u 18.00 sati u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane.

Organizatori „Književnoga Kranjčića“ toga će dana autorima i javnosti objaviti rezultate natječaja, a priznanja i zbornik „Biseri u zvijezdama“ autorima će biti poslani na kućne adrese. Ostali zainteresirani će zbornik moći preuzeti s mrežnih stranica organizatora: www.kranjcic.hr i www.knjizevni.kranjcic.hr ili ga potražiti u knjižarama nakladnika Glasa Koncila. Pokrovitelji će nagrade autorima također poslati na kućne adrese.  

Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ jedini je književni susret za duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Hrvatskoj. Nakon raspisanoga natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2020., stručni ocjenjivački sud u kojem su bili: izv. prof. dr. Vladimir Lončarević kao predsjednik te članovi prof. dr. Sanja Nikčević i vlč. Anđelko Katanec, sve je radove, bez znanja o autorstvu, pročitao i odlučio koji će radovi biti nagrađeni, a koji objavljeni u zborniku najuspjelijih radova. Na natječaj za 12. „Književni Kranjčić“ javio se 131 autor sa 179 književnih radova (102 pjesme, 44 kratke priče, 9 putopisa, 16 eseja i 8 monodrama). Većina autora koji su se javili na natječaj su iz Hrvatske, a javilo se i nekoliko autora iz inozemstva. Stručni je ocjenjivački sud odlučio da će u zborniku „Biseri u zvijezdama“ biti objavljeno 49 radova, i to: 24 pjesme, 11 kratkih priča, 4 putopisa, 7 eseja i 3 monodrame, dok će 15 radova biti nagrađeno.

Organizator „Književnoga Kranjčića“ je Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Križevci, Župa sv. Ane te Župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina iz Križevaca. Pokrovitelji novčanih nagrada su: Hrvatska kapucinska provincija, Glas Koncila, Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskog, Hrvatska karmelska provincija i Hrvatska dominikanska provincija.